Ofte stillede spørgsmål om depression
Hvad er depression?
En depression (også kaldet unipolar affektiv lidelse) er en tilstand af nedtrykthed. Ofte vil en person med depression føle sig træt og trist meget af tiden og have tendens til at trække sig fra sociale sammenhænge. Håbløshed og nedsat motivation er også almindelige symptomer på depression. Hvis du kan genkende nogle af de symptomer, og du har oplevet dem gennem længere tid, kan du have gavn af professionel hjælp til at afklare, om der er tale om en depression, og til at lægge en plan for, hvordan du kommer fri af den. Mange bemærker ikke, hvis de selv får en depression, fordi den ofte kommer snigende. En lettere depression forsvinder som regel af sig selv over tid, men den kan komme tilbage, hvis du ikke får den rette behandling.
Under en depression ændrer hele éns tankegang sig og bliver mere og mere negativ. Man kritiserer sig selv, og fordi udviklingen sker snigende, opdager man ikke altid, at man er syg før sent i forløbet. Hvis man selv eller mennesker omkring én kender symptomerne på depression, er det lettere at opdage den og gribe ind tidligt.
Hvor hurtigt virker behandlingen for depression?
Det kan være forskelligt, hvor længe der går, før behandlingen har den fulde effekt. Det kommer bl.a. an på, om der er tale om let, moderat eller svær depression. Vi bestræber os på, at du efter få samtaler opnår en mærkbar effekt af behandlingen uanset sværhedsgraden af din depression.
Kan jeg være deprimeret uden at have en depression?
En voldsom oplevelse og sorg, som for eksempel et dødsfald hos en nærtstående, kan medføre tristhed i længere tid. Men hvis du slet ikke oplever glæde i dit samliv, i dine fritidsaktiviteter, på dit arbejde eller i din uddannelse uden nogen egentlig forklaring og igennem en længere periode, kan det være, du lider af en depression.
Symptomerne på en depression kan være forskellige fra person til person og fra situation til situation. Hvis du oplever, at du har overvejende negative tanker og føler dig nedtrykt og frustreret - og hvis det står på i mere end 14 dage - kan det være tegn på, at du bør søge professionel hjælp hos en psykolog eller en psykiater.
Ligner symptomer på angst og depression hinanden?
Symptomer på stress, angst og depression kan ligne hinanden og overlapper ganske meget. Dårligt humør, forstyrret søvn, bekymringer, uro i kroppen og i hovedet, hovedpine og manglende overskud er nogle eksempler, der går igen. Når symptomerne overlapper så meget, kan det være svært selv at bedømme alvoren af det, man oplever. Men det er ikke lige meget, om ens symptomer skyldes en stressreaktion, en depression eller angst, for behandlingen for de tre tilstande er forskellig. En psykolog eller en psykiater kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er på spil og finde den rette behandling til dig og din situation.