Sådan opdager du hurtigere en medarbejder med stress

Frugtkurve og fitness knækker ikke stresskurven

​Alt for ofte griber ledere for sent ind, når en medarbejder har stress-symptomer. For nogle handler det om berøringsangst, andre spotter ikke de vigtige ændringer i medarbejderens adfærd, som ofte følger med begyndende stress, mens andre igen ikke ved, hvad de skal kigge efter. 

Vi mener, at ledere bør komme mere på banen, når det handler om at forebygge stress. Skal vi få bugt med stresskurven, skal ledere reagere på medarbejderes stresssymptomer langt tidligere, end de gør i dag, og være mere opmærksomme på adfærdsændringer. Det er nemlig afgørende, når det handler om at forebygge stress.

De synlige tegn på begyndende stress

Når du som leder får fornemmelsen af, at noget er anderledes, end det plejer, skal du være nysgerrig. Det er en vigtig opgave for dig at lægge mærke til de små ændringer hos en medarbejder, som kan være tegn på begyndende stress – og meget ofte handler det om en ændring i den måde, medarbejderen reagerer eller opfører sig på.​​​

Anerkend oplevelsen af pres

Som leder er det vigtigt for dig at huske på, at vi mennesker tolker og tackler situationer vidt forskelligt. Nogle mennesker bliver pressede over et forsinket fly, mens andre oplever et pres, når kalenderen er fuld. Den måde, vi reagerer på, når vi føler os pressede, har mange fællestræk – men de tidlige stressreaktioner bunder altid i individuelle fortolkninger. Vi kan sagtens opleve den samme situation forskelligt og derfor også reagere vidt forskelligt på den.

Hvad du som leder selv mener om situationen, om du kan forstå medarbejderens tanker og følelser, og om du selv synes, at situationen er presset, er egentlig underordnet. Personens oplevelse af pres kan ikke diskuteres.

FOREBYG STRESS

4 trin til øget arbejdsglæde og mindre sygefravær

Spot det

Spørg og forstå

Find løsningen

Følg op

Når din medarbejder oplever sig presset, så er det sådan, det er. Men du kan spørge ind og tale med din medarbejder om, hvad det er, der fører til hans reaktion, og ad den vej hjælpe med at løse problemet. På den måde kan du øge trivslen og arbejdsglæden og forebygge stress blandt dine medarbejdere. Det vigtigste er at lægge mærke til adfærdsændringerne og interessere sig for medarbejderens måde at se situationen på.

Kom bag facaden

Når en medarbejder føler sig presset, kan han hurtigt ende i en ond cirkel af tanker og følelser, der bare forstærker hans reaktioner. Den udvikling har vi set utallige gange i vores arbejde. Vi mener derfor, at det er nødvendigt at identificere og forstå den udvikling, der er i gang, og tage fat i den så tidligt som muligt for at undgå udviklingen af mere alvorlig stress.

​Her er de mest almindelige adfærdsændringer, du skal holde øje med:

  • Manglende overblik
  • Ubeslutsomhed
  • Undgåelsesadfærd
  • Tendens til at isolere sig
  • Anspændthed
  • Kynisme og manglende empati
  • Sjusket påklædning
  • Øget indtag af stimulanser fx kaffe, sukker og alkohol
  • Overspringshandlinger
  • Mindre entusiasme og interesse
  • Nedsat hygiejne

Som leder er det vigtigt at finde ud af, hvad der foregår i medarbejderen. Du må se bag facaden og være opmærksom på, om der er andet på spil end det, medarbejderen giver udtryk for. ​De svære følelser og tanker påvirker hinanden gensidigt. Det er en ond cirkel af irrationelle tanker, der kører i ring og forstærker symptomerne. Netop derfor er det uhyre vigtigt at gribe ind tidligt og få sat en stopper for den onde cirkel.​

Typiske følelser og tanker hos medarbejdere med tidlige stress-symptomer:

  • Frygt for konsekvenserne: Man kan fx blive bange for at blive fyret eller for, at andre bliver vrede eller kede af det.
    ”Er chefen sur på mig? Kan mine kolleger stadig lide mig?”

  • Skyldfølelse: Man føler skyld over ikke at kunne klare opgaven.
    ”Alle mine kolleger kan jo klare det her, så hvorfor kan jeg ikke?”

  • Skam: Man skammer sig over ikke at kunne leve op til sine egne og andres forventninger som mor eller far, kollega eller medarbejder.
    ​”Måske egner jeg mig bare ikke til det her arbejde – eller til noget andet.”

  • Nedtrykthed: Man fyldes med negative og bekymrede tanker.
    ​”Kommer jeg nogensinde til at fungere igen, som jeg gjorde før?”


Som du ser, mener vi, at mange arbejdspladser bør gribe stressede og pressede medarbejdere an på en anden måde, end mange gør i dag. Det kan du læse meget mere om i vores bog "Jeg gør det i morgen". Få et gratis uddrag af vores bog her.

I vores næste artikel giver vi dig gode råd om, hvordan du som leder skal gribe det an, når du har spottet adfærdsændringerne og nu skal reagere på det. Det handler om, hvor vigtigt det er, at du som leder spørger ind og prøver at forstå en medarbejder med stress-symptomer.

​Læs mere om vores ydelser her:

Ledertræning

Ledersparring

Individuelt stressforløb

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 8-15

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

Aleris Online

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

- Pernille, Trustpilot

Jeg er SÅ taknemmelig over hele det forløb jeg har været igennem. Dette stykke opklarende arbejde min psykiater har gennemført... det har ændret mit liv 🙏🏻 Jeg ser på alt med nye øjne. Stor anbefaling herfra. Også tak til det øvrige, meget venlige, personale❤️

- Sonja, Trustpilot

Psykologerne, som har behandlet mig via samtaleterapi for stress samt depression, er meget dygtige og professionelle og uanset hvilken problemstilling, man som klient står med, kan de komme med konkrete værktøjer, som kan hjælpe mig videre.

- Flemming, Trustpilot

[Aleris PP] har hjulpet mig utrolig meget. Hvis jeg ikke havde kommet hos Aleris PP, havde mit liv set helt anderledes ud. Jeg har den største taknemlighed for, at Aleris PP har hjulpet mig.

- Birgitte, Trustpilot

Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

- Svend, Trustpilot

Vores 16 årige søn var i mistrivsel og havde en form for depression med selvskade og begyndende skolevægring. Vi fik hurtig hjælp her og nu til at få stoppet krisen, så han fik det bedre og ikke mindst oplevede, at der var hjælp at hente. 


Der var igennem denne del af forløbet tæt opfølgning fra psykiater, og den efterfølgende udredning oplevede vi som grundig og med masser af nærvær og fokus på vores søn.

- Henrik, Trustpilot

Dygtige og kompetente mennesker - en rigtig god behandling fra start til slut.

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495