Gode råd, hvis du mistænker bipolar lidelse
Har man en bipolar lidelse er det afgørende, at den korrekte diagnose stilles, så man kan iværksætte den rigtige behandling. Vi ved, at jo hurtigere, man kommer i behandling – den rigtige, vel at mærke – desto større er chancerne for at få et godt liv med sygdommen.
Spot symptomerne:
Symptomerne på bipolare tilstande kan være meget forskellige. De kan være svære at få øje på, fordi de kan forveksles med symptomer på andre psykiske tilstande. Hvis du har tendens til at være i ekstremt godt humør i nogle perioder med en oplevelse af at tænke hurtigere og tale hurtigere og enormt nedtrykt i andre perioder, eller hvis du har bemærket et tilbagevendende mønster med store følelsesmæssige udsving, kan det være gavnligt for dig at opsøge professionel hjælp.
Skriv ned:
Prøv i en periode at kortlægge dine humørsvingninger, symptomer og øvrige tegn som søvnbehov og behov for social kontakt. I depressive perioder vil man ofte have et stort søvnbehov og nedsat lyst og energi til sociale aktiviteter. Omvendt vil man i en manisk/hypomanisk periode typisk være unormalt opstemt og fuld af energi og have mindre behov for søvn og mere lyst til sociale aktiviteter end normalt. Notér alle de observationer, du gør dig, som kan hjælpe dig til at blive opmærksom på, om du ud over de depressive symptomer også oplever stemningsløft. Spørg evt. dine pårørende om hjælp - har man bipolar lidelse, kan det være svært at få øje på sine humørsvingninger selv.
Spørg dine nære, hvad de ser:
Ofte ser de noget andet, end man selv gør. I vores eksempel med Britt oplevede Britts kæreste hende fx som selvoptaget, meget snakkende og uempatisk i de hypomane perioder, mens Britt oplevede sig selv som bekymringsfri og godt selskab.
Søg hjælp:
Tal med din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er svingninger, og om det kræver behandling.