Hvordan kommer vi videre?
Det vigtigste at vide om psykisk sygdom er, at den ikke diskriminerer. Den kan ramme alle, og på alle tider i livet, og hvis vi ikke selv er ramt, kender vi med al sandsynlighed nogen, som er. Her hjælper negative fordomme ikke. De isolerer og fremmedgør dem, der er blevet ramt, og stopper dem fra at få den behandling, de har brug for. Det, som hjælper, er at finde ud af, hvad der er på spil, få lagt en god plan, få den rigtige behandling, og få det godt igen.
Derfor er vi nødt til at kigge på, hvordan vi taler om psykiatri og psykiske helbredsproblemer. Vi eksperter må på banen og vise den anden side af psykiatri; den anden historie, hvor livet nogle gange gør ondt, og det ikke er usædvanligt at blive ramt af psykiske helbredsproblemer. Hvor man får behandling og kommer sig igen. Og vi må som samfund ændre vores mindset og måden, vi taler om psykiatri og psykisk sygdom på.
Lad os fortælle den anden historie
Som behandlere er vi optimistiske: På de fleste danske arbejdspladser findes masser af gode eksempler på højtfungerende medarbejdere og ledere, der har været ramt af psykiske helbredsproblemer, og som er blevet raske eller lever gode liv med en velbehandlet psykisk lidelse. Det er bare ikke så tit, vi fortæller de historier.
Vi skal ikke være bange for psykisk sygdom. Behandling af psykisk sygdom er kommet så langt, at de fleste patienter kommer sig.
Vi skal heller ikke være bange for psykiatri. For mange, der bliver ramt af psykiske helbredsproblemer, er psykiatrisk behandling kilden til hjælp og bedring. Man ville ikke dømme nogen for at gå til lægen og få antibiotika mod en infektion. Så hvorfor dømmer vi andre for at tage til psykolog eller psykiater for at få behandling mod psykisk sygdom? Som samfund skal vi afmystificere psykisk sygdom og psykiatri, så vi ikke risikerer at skubbe folk væk, der har behov for hjælp.
I en tid, hvor vi har brug for optimisme, er det et paradoks, at negative forestillinger om psykiatri skygger for de positive fremskridt og mange muligheder for behandling, der findes på området. Det er på tide, at vi taler på en anden måde om psykiatri og psykiske helbredsproblemer.
Jesper Karle og Lars Aakerlund er speciallæger i psykiatri og fortalere for, at vi sammen fortæller en anden historie om psykisk sygdom. En historie, der ikke handler om frygten for indlæggelser, spændetrøjer og stigmatisering. Den gode historie om psykiatri fortæller vi i kampagnen #vitaleromdet, hvor vi sætter din, min og vores alle sammens mentale helbred på dagsordenen. Hver tredje af os rammes af psykiske udfordringer på et tidspunkt i livet. Langt de fleste af os får det godt igen. Lad os tale om dét.